Meh JAna PeNdapataN.

Buat duit lumayan, tanpa modal, HANYA Loggin di FACEBOOK ataupun TWITTER! Setiap klik dibayar RM0.20 hingga RM0.40! Daftar di sini [ChurpChurp]
Ruangan Iklan


Perbelanjaan Bijak.. Dimanakah tahap Anda?

Oleh: Muhamad Haffiz | Labels: , , | Date: 5/5/11 | 0 KoMEn

Panjangkan Tempoh Preaid

Assalammualaikom dan selamat sejahtera..

Disini den nak kongsi sedikit info mengenai perbelanjaan bijak..
kito kono bijak belanjo kalau tak bijak duit gaji pon bleh abih tiap-tiap bulan..
kalau ado sejuta hinggit pon buleh abih..
Bagi mereka yang kerja swasta tu mesti bijak buat skim pencen sendiri.. hehe

Sila la jawab kuiz kek bawah ni:-

Tanda-tanda yang Anda Mungkin Menghadapi Masalah Kewangan.
Alangkah malangnya Kerano ado orang yang tak soda bahwo mereko menghadapi masalah kewangan. Mereko hidup dalam penafian yang memburukan lagi keadaan dari hari kehari. Berikut adalah tando-tando ketaro menunjukan yang ekau bermasalah:-

KAD KREDIT
1) Membayar baki minimum sajo sebulan.
2) Menambah bAgi tertunggak setipa bulan.
3) Menggunakan kad Pado Tahap Gaban maximum.
4) Tidak membayar atau lewat membuat pembayaran, atau membayar sebilangan bil pada bulan ini dan selebihnya pada bulan-bulan akan datang.
5) kad ekau dibatalkan oleh bank..

PINJAMAN
1) Korapkali Menggunokan overdraf atau kemudahan pinjaman automatik dari akaun semasa anda..
2) Menerima Notis bayaran keduo dan ketigo dari bank atau pemiutang kerano tidak membayar hutang.
3) Dinafikan Kredit Kerano laporan negatif daripada biro kredit.
4) Membuek pinjaman daripado keluargo atau kawan untuk membayar hutang.

SIMPANAN
1) Mengunokan simpanan pado kadar yang membimbangkan.
2) Mempunyai simpanan yang sedikit ataupon tiado langsung simpanan untuk menangani perbelanjaan atau kecemasan yang tidak didugo.

PERBELANJAAN
1) Bergantung pado PART TIME (kerja sambilan), bekerja lebih maso, komisen atau bonus.
2) Hidup Bergantung semato-mato pado pendapatan bulanan.

KEJAHILAN
1) Tidak berbincang bersama pasangan atau ahli keluargo anda mengenai masalah kewangan atau bertengkar dengan mereko apabilo bercakap mengenai wang..
2) Tidak mengetahui berapo banyak hutang anda sehinggalah bil-bil tibo.

Jiko Ekau mula mengalami salah satu daripado tando-tando di ateh, dapatkan nasihat dengan segoro. Jangan tunggu lelamo sehinggo masalah berlarutan. Lagi copek ekau mandapekan pertolongan, lagi mudah ekau keluar daripado kemusykilan ini.

APO YANG PERLU EKAU LAKUKAN
1) EKAU boleh menghubungi bank yang ekau buek loan (pinjaman) dan kemukakan pelan pembayaran balik yang bersesuaian dengan aliran tunai anda.
2) Anda juga boleh menghubungi Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) Untuk mendapekan kaunseling dan pengurusan dan nasihat kewangan.

Sekironyo ekau tidak bertindak dengan segero apabilo melihat tando-tando masalah kewangan, ia hanyo akan memburukan keadaaan....

-----------------------------------------------------------------
Mr.M: Kalau boleh elakan buek pinjaman dari along, angah, acik dan bank-bank.. boli tunai yo (cash n keri). kalau gaso tado duit takyah boli.. hehe.. kalau nak boli gumah gak buek la loan sobab hargo eh mahal yo tak.. jauhi riba...

Sumber:- Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)


No comments:

Post a Comment

Anda bolehlah memberi sebarang komen,menghantar berita dan apa2 jua maklumat pun.Sekiranya anda tiada akaun blogger dan Email. Anda juga boleh menghantar komen kepada kami dengan tick kan pada "Anonymous"

 
2009 - 2013 Mr.M Corp. All rights reserved | Powered By: Blogger | Design By: Ein AND Mr.M | Best View: Firefox / IE8 | Resolution: 1440x900px